Главная » Статьи » Навчання » Хімія [ Добавить статью ]

Продукти коксування кам’яного вугілля, їх застосування

Продукти коксування кам’яного вугілля, їх застосування

Основний метод переробки кам’яного вугілля - це коксування, або суха перегонка. Коксування кам’яного вугілля відбувається без доступу повітря при температурі 1000–1200 °С. При коксуванні кам’яного вугілля добувають різні продукти: кокс, кам’яновугільну смолу, аміачну воду і коксовий газ. Коксовий газ далі використовують для обігрівання коксових печей, але основні кількості його піддають хімічній переробці. Із нього виділяють водень для синтезу аміаку, з якого далі добувають нітратні добрива - сульфат амонію.

Кам’яновугільна смола є джерелом ароматичних вуглеводнів. Її піддають ректифікаційній перегонці і добувають бензол, толуол, нафталін, а також феноли, нітрогеновмісні сполуки та інше. Після перегонки кам’яновугільної смоли залишається густа горюча маса - пек. Пек використовують для виготовлення електродів і покрівельного толю.

Категория: Хімія | Добавил: DEN-SHP (22.02.2012)
Просмотров: 6866 | Комментарии: 1 | Рейтинг: 4.0/3
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]