Главная » Статьи » Навчання » Хімія | [ Добавить статью ] |
Продукти коксування кам’яного вугілля, їх застосування Основний метод переробки кам’яного вугілля - це коксування, або суха перегонка. Коксування кам’яного вугілля відбувається без доступу повітря при температурі 1000–1200 °С. При коксуванні кам’яного вугілля добувають різні продукти: кокс, кам’яновугільну смолу, аміачну воду і коксовий газ. Коксовий газ далі використовують для обігрівання коксових печей, але основні кількості його піддають хімічній переробці. Із нього виділяють водень для синтезу аміаку, з якого далі добувають нітратні добрива - сульфат амонію. Кам’яновугільна смола є джерелом ароматичних вуглеводнів. Її піддають ректифікаційній перегонці і добувають бензол, толуол, нафталін, а також феноли, нітрогеновмісні сполуки та інше. Після перегонки кам’яновугільної смоли залишається густа горюча маса - пек. Пек використовують для виготовлення електродів і покрівельного толю. | |
Просмотров: 6945 | Комментарии: 1 | |
Всего комментариев: 0 | |