Главная » Статьи » Навчання » Хімія | [ Добавить статью ] |
Нітрати і фосфати. Поняття про нітрати, проблема їх умісту в продуктах харчування Нітратами називають солі нітратної кислоти. Нітрати можна добути при взаємодії нітратної кислоти з металами, основними оксидами, основами, аміаком і деякими солями. Нітрати також утворюються при взаємодії нітроген(V) оксиду N2O5 із лугами. Усі нітрати - тверді кристалічні речовини, добре розчиняється у воді, токсичні. Характерною хімічною властивістю нітратів є їхня здатність розкладатися при нагріванні. При цьому нітрати тих металів, які у витискувальному ряді стоять ліворуч від магнію, під час розкладання утворюють нітрити і кисень, нітрати тих металів, які у витискувальному ряді стоять між магнієм і купрумом, при розкладанні утворюють оксид металу, бурий газ NO2 і кисень; а праворуч від купруму - утворюють вільний метал, бурий газ NO2 і кисень. Нітрати використовують як добрива у сільському господарстві, як компоненти ракетного палива, для виробництва вибухових речовин, скла, ліків і для обробки та консервування харчових продуктів. Наприклад, натрій нітрат NaNO3 використовується для виготовлення ковбас, шинки, деяких сортів сиру і риби. Під дією мікроорганізмів він відновлюється до натрій нітрату NaNO2, який перешкоджає окисленню м’яса, поліпшує смак сирів, їх запах. Але використовувати натрій нітрат і натрій нітрит можна тільки у чітко визначених нормах. Вживання навіть дещо перевищеної норми цих солей може привести до порушення функції крові як переносника кисню і створити загрозу для життя: спричинити набряк легенів, кашель, серцеву недостатність. Велика кількість нітратів потрапляє в рослини з ґрунту і накопичується в плодах. Зменшити кількість нітратів можна, якщо всі овочі, плоди, цитрусові перед уживанням ретельно помити гарячою водою. Після цього яблука, огірки треба почистити, а з моркви вирізати серцевину. Зниженню шкідливого впливу на організм нітратів і нітриту сприяє вживання вітамінів А, Е, В-9. | |
Просмотров: 1832 | Комментарии: 2 | |
Всего комментариев: 0 | |